DesignShare Logo

Search

Our Current Featured Education Group:
Directory Case Studies Articles Awards Program Language of School Design
Membership E-Newsletter Events About Contact Home
image Project: ADHARSHILA VATIKA

ADHARSHILA VATIKA

Narratives


Educator Narrative

PERSONALITY DEVELOPMENT
ARCHITECTURAL DELIGHT
COLOURFUL DÉCOR
HOME AWAY FROM HOME
LOVING ATTITUDE
CARING NATURE
GLASS HOUSE
NATURAL LIGHT
TEMPTING FOOD
MODERN TEACHING TECHNOLOGY
SMART & SAVVY TEACHERS
-A quote from parents
The design required for 5-6 classrooms with capacity of 30 children meant for children age group of 2½-5 year with activity room, Dance & Music room, and Medical room. The reception room to have waiting for around 12-15 people with Administration & Principal room near it. The requirement was to have classrooms well lit up with nature & natural light. Further outer areas to be landscaped & designed for out door activities like swimming pool, slides, skating, assembly space & sand pit. The School was to be centrally air-conditioned. The building to have a character of kinder garden school with use of pastel shades (Client had mentioned the colors used in Disneyland).

We wanted a building which is an integral part of children, a place children & parent can identify with, a learning not confined to classroom, A place where they can play to learn and become self reliant learners and develop sense of awareness and responsibility. Parents involvement also an important part of the programme where they can physically monitor the development of children.
It was intended the building to have a reflection of Disneyland with use of colors.
The building worked with great co-ordination with Architects has turned out into a successful landmark by its location & execution.
The emphasis has been given to functional aspect where it was planned to use side road for children entrance which can be monitored from reception. The attention of each details of selection in a given space & its application is apart from other creating sets in interesting area.
The building is very transparent which allows plenty of natural light and at the same time plenty of visibility.
The colors used in the building & in interiors form cohesive equation with each other.

What exemplary ideas do the designs contain that enhance learning?

-CHARACTRISTIC BUILDING
-CHILD FRIENDLY ENVIRONMENT
-GOOD LIGHT
-CHILD-TEACHER RELATIONSHIP
-TRANSPARENCY BETWEEN SPACES
-TRANSITIONAL SPACES
-INDOOR &OUTDOOR CONNECTION
-CHILDREN SAFETY
-SELF LEARNING TO STIMULATE THEIR THOUGHT PROCESS
-HOME AWAY FROM HOME

What innovations in the planning, programming and design process supported the realization of those exemplary ideas?

The school being our first project, so it was a vision to create a building which characterizes its function, a building which extends of creating an environment for children with emphasis on each detail from selecting a tile to furniture detailing, to colors of the building, to lights were studied and applied.
The prior emphasis was kept on the functional requirement and the character (elevation) of the building. The building two storied was placed at middle of the site where all rooms should have natural ventilation. The plan kept as simple as possible & only had a corridor connecting all the spaces which over looked the central courtyard. An environment to be created inside which transforms into children’s space, one with which they can identify with, the areas & space they can easily remember and move around. The building plan worked on a hexagonal shape enclosing an open courtyard acts as a secured space for children’s to play.

The building longer side facing the main road has an entrance from front but the main entrance to be used by children’s was kept from side road (Side road has less traffic & Children’s movement can be monitored properly). The two entrances are kept at side, one lead to the reception area with the administration & principal room and the other to be used by children’s which opens on to the staircase well leads them to basement as well as first floor. The swimming pool is kept at the comer in the rear side of the plot. Big glass windows gave children’s to have a good view of open areas.
The reception area is provided with a waiting space for parents as well as a play area for children. The elements on wall & ceiling are used to display soft toys.
The corridor which connects to all the room acts as a good interactive transitional space where by windows of classroom gives an insight into classroom activities for teachers as well as parents.
Further the treatment of both corridors in terms of elements, ceiling are different which helps children to have a sense of identity.

The building elevation was intended to be derived using basic forms of circles, triangles and square. Further it had to differ from castle shaped or fairly tale exterior. It had to be modern and raw in its outlook.
The use of colors & forms used in exterior was reflected in the interiors too.
The foremost attempt in execution of the building or selection of materials or colors was not to loose the character of the building which it was meant for (an apprehension from client that it should not look like a mall). The landscape was also an important aspect of design with transitional between two spaces achieved by different materials & their colors.

The colors have played the most important part in defining the character to the building. The selection of colors on the building forms should be eye pleasing, Therefore pastel shades were the obvious choice avoiding bright or dark colors like
Red, Green, Orange.

The form & colors are like a composition with one complimenting each other and
Not standing apart, it’s like fruit basket where all the fruits of different shapes &
Colors form a perfect composition.
The entrance gate has kept very simple where in longer one rectangular panel has
painted in different shades of pink, while the smaller one has different circles painted in pastel shade(distinguishing from normal entrance gates where gate has cutout of
cartoons to get a pre- school looks).
The central circular element (front elevation), is in axis of front entrance, is cladded with Al. Composite Panel, which neutralizes with “yellow ocre” color on Parapet wall at terrace level on either side. The bands of pastel cream blends with brown color of the corridor walls in front (since “yellow ocre”, brown, cream are of same family colors- if used in right proportion always blends well together). The grape paint, dark shade on the front part acts as a frame (always dark). Dark colors were avoided.
Children safety is the most important aspect where the entrance of the school is kept from the road side instead from the main road at front as the traffic is less and the movement can be monitored well. Similarly all the risers in the staircase for steps as kept 5 inches for children to access easily. Antiskid tiles are used to avoid children’s to fall. Further railing is designed keeping children’s height in consideration. The swimming pool at the rear side has monitoring camera which can be viewed from the reception & principal room further the depth of the swimming pool is kept 1’-6”. Ramp from front leads one to the corridor on ground floor (used for disabled children).





Merit Award 2008

NEW DELHI

INDIA

Type:
Early Education

Membership | Reprint Policies | About | Contact | Home
© DesignShare.com 1998-2016. All rights reserved.